Turizmde dikkat çeken tablo: Türkiye'de geriledi Akdeniz'deki rakip destinasyonlarda ise arttı
Akdeniz’deki destinasyonlar arasında turist sayıları kadar tesislerin doluluk performanslarında da dikkat çekici veriler ortaya konuldu. Buna göre Türkiye’nin 2026’nın ilk yarısındaki doluluk oranı geçen yılın gerisinde kalırken; bölgedeki rakipleri İtalya, Yunanistan, Fransa ve Hırvatistan’da ise artış görüldü.
Akdeniz’de bulunan önemli turizm destinasyonlarında 2026’nın ilk yarısına ilişkin gelen doluluk verileri, ülkeler arasında ciddi bir ayrışmayı da ortaya koydu. Türkiye’de turizm talebi devam etmesine rağmen, mevcut yatak kapasitesinin tesis doluluklarına aynı ölçüde yansımadığı görüldü.
Verilere göre 2025’in Ocak-Haziran döneminde ortalama doluluk oranları Türkiye’de yüzde 40,17 seviyesindeyken, 2026’nın aynı döneminde bu oran yüzde 36,80’e geriledi. Böylece Türkiye’nin ortalama doluluk oranı yıllık bazda 3,37 puan geriledi.
AKDENİZ’DEKİ RAKİP DESTİNASYONLARDA ARTIŞ YAŞANDI
Buna karşın Akdeniz’deki rakip destinasyonlarda ise doluluk oranları aynı dönemde yükseldi. İtalya’da 2,08 puan, Yunanistan’da 2 puan, Fransa’da 0,38 puan ve Hırvatistan’da ise 0,2 puan artış yaşandı.
İlk 6 verilere göre Türkiye açısında kapasitenin ne ölçüde doldurulabildiği konusu soru işaretleri oluşturdu. Doluluk oranının düşmesi, turizmde sadece ziyaretçi sayısındaki artışın sektörün gerçek performansını ölçmek için yeterli olmayabileceğini ortaya koydu.
TEK BAŞINA TURİST SAYISI BELİRLEYİCİ FAKTÖR DEĞİL
Turizm sektöründe büyümenin sadece ülkeye gelen turist sayısı ile değerlendirilmesinin yanıltıcı olabileceğine dikkat çekilirken, ziyaretçi sayısının yanı sıra geceleme süresi, tesis doluluk oranları ve turist başına harcama gibi göstergelerin de birlikte değerlendirilmesi gerektiği konusuna dikkat çekildi.
Sektör temsilcileri bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki tablo için “Kaç turist geldi?” sorusunun yanında “Gelen turist mevcut yatak kapasitesinin ne kadarını doldurdu?” sorusunun da önem kazandığına vurgu yaptı. Sektördeki gerçek verimliliğin ortaya konulabilmesi için turist sayısı, geceleme, doluluk ve harcama göstergelerinin birlikte ele alınması gerektiği ifade edildi.
AKDENİZ’DE REKABET KIZIŞIYOR
Akdeniz’deki destinasyonlarda doluluk oranlarının farklılaşması, turizmde rekabetin sadece ziyaretçi sayıları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini de ortaya koyuyor. Türkiye’nin sahip olduğu yüksek yatak kapasitesi dikkate alındığında, talebin kapasiteye ne ölçüde dönüştürülebildiği sektör açısından kritik bir gösterge olarak öne çıkıyor.
2026'nın ilk yarısındaki veriler, Türkiye turizmi açısından ziyaretçi trafiğinin yanı sıra tesis verimliliği, doluluk ve kişi başı harcama gibi göstergelerin daha yakından izlenmesi gerektiğine işaret ediyor.


Benzer Haberler
Yavuz’dan Antalya için Avrupa pazarı vurgusu
Kaş ilcesine bağlı Sahilkılıçlı mahallesi bölgesinde bulunan MÖ 5. Yüzyıldan kalma Likya uygarlığına ait Aperlai antik ve sualtı batık şehri ilgi bekliyor
İngiltere pazarında 2027 erken rezervasyon satışları başladı: Antalya avantajlı
Antalya'da 1000 Tesiste Tapu Alarmı! Küçük Oteller İçin Ankara Devrede Antalya Otelciler Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu, küçük otel ve pansiyonların SGK teşviki kapsamına alınması, 100 bin TL'yi bulan belge maliyeti ve tek tapu zorunluluğunun yara
Turizmde dikkat çeken tablo: Türkiye'de geriledi Akdeniz'deki rakip destinasyonlarda ise arttı
Antalya turizminde 10 milyon barajı aşıldı! Şimdi gözler iki dev organizasyonda
Konaklama tesislerinde yeni dönem 1 Kasım’da başlıyor: İşte yeni kurallar
İngiltere Pazarında Türkiye Geriliyor: İngiliz Turist Neden Başka Destinasyonları Tercih Ediyor?