SİNAN KADILAR: Görev Zamanı
Görev Zamanı
Görev Zamanı
Sizce Kaş afetlerden muaf mıdır? Değildir diyorsanız bu yazının devamını okuyabilirsiniz.
Kaş 1.derecede deprem bölgesindedir. Bu tespit bölgemizde bir deprem olacağı gerçeğinin bir bakıma bir kader olduğunun kanıtı sayılabilir.
Olacağını biliyoruz. Zamanını ve şiddetini bilmiyoruz. Özetle deprem olmasını engelleyemeyiz.
Ama…
Sonuçlarını hesap edip tedbirler alabiliriz. Muhtemel bir yağmur durumuna karşı şemsiyemizi yanımıza almamız gibi. Bunu nasıl yapacağız? Önce mevcut yapılar hakkında tespitler yapıp bir envanter hazırlayacağız. Yapı stoğumuz ne kadar? Bunların deprem güvenliği ne durumda gibi…
İmar planlarının afet riskleri bakımından uygun olup olmadığı gibi konuları şimdilik geçiyorum. Örneğin Kalkan’da “Jeolojik Açıdan Riskli” bölgede imar planı ve ruhsatlı yapılar vardır. Bölgenin emsalsiz konumunun cazibesi ciddi bir rant imkânı vermektedir. Sonuç ortada. Keza İslamlar Mahallesinin bir bölümü heyelan bölgesidir. Burada da imar planı olmamakta ancak ciddi bir yapılaşma vardır.
Bölgemizde binlerce kaçak yapı, bir o kadar ruhsatlarına aykırı yapı vardır. Bu yeni bir durum da değildir. Çerçiler Mahallesi, Kalkan Kördere, Akbel… birçok mahallede denetimsiz yapılar eskiden beri vardır. Bazıları çok eski yapılardır. Kaş, Kalkan merkezlerindeki eski yerleşimlerin çoğu niteliksiz yığma yapılardır.
Şimdilik yangın, heyelan, kaya düşmesi gibi diğer afet temalarını geçiyorum.
Olan olmuştur ve vatandaşlarımız güvenlik bakımından çoğu riskli binalarda oturmaktadır.
Ne yapmalıyız?
- Sahibi olduğumuz binaların güvenliği hakkında rapor almalıyız. Kamu bu işlemi zorunlu hale getirmeli, imkanı olmayanlara yardım etmelidir.
- Bizler tedbir alana kadar “Alllah korusun” başımıza bir iş gelirse olabilecek yıkım ve sosyal kriz hakkında önceden alınacak bireysel tedbirleri planlamalıyız. Deprem çantası, eşyalarımızın sabitlenmesi… gibi işleri ihmal etmemeliyiz.
- Kamu, toplanma alanlarının tespiti, ihtiyaç halinde gerekebilecek barınma imkanlarının hazırlanması, medikal hizmetlerin, hijyen mekanların ve gıda stoklarının ayarlanması gibi ön hazırlıklarını yapmalı ve duyurmalıdır.
Kurtarma hizmetlerinde gerekebilecek makine araç gereç ve ekipleri tespit etmelidir.
- Olmayan sivil toplum kuruluşları, Kent Konseyi, Dernekler “meleklerin Dişi mi, Erkek mi olduğu”nu tartışmayı bırakıp en azından afet hazırlıklarına omuz vermelidir.
- Muhtarları, Siyasi Parti yetkililerini en başta Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi Üyelerini göreve çağırıyorum.
Elimizde yeteri kadar örnek ve deneyim vardır.
Hızla bir kriz yönetimi için örgütlenmek gerekiyor. Hem kendimize, hem de muhtemel afetzede komşularımıza faydalı olabilmek için yerel tedbirler almamız gerekiyor.
Benzer Haberler
SİNAN KADILAR: Görev Zamanı
Salda Gölü'nün suyu çekiliyor
Ahmet Aras: Bodrum değil Fethiye il olsun
Tükeniş havadan gözlemleniyor
Çiftçilerimiz için seferber olacağız
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor
Kepez Belediyesi, kadın kooperatiflerini iş dünyasıyla buluşturdu
29. Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde görkemli kapanış