Antalya'nın ünlü elması dalında kaldı! Üreticilerden acil yardım çağrısı
Antalya'nın ünlü elması dalında kaldı! Üreticilerden acil yardım çağrısı
Kaş ilçesindeki Gömbe Yaylası'nda elma üreticileri, düşen fiyatlar ve alıcı sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiriyor. Kaşlılar Derneği, geçen yıl kilogramı 30-40 liradan satılan birinci kalite elmanın bu yıl 15-20 liraya gerilediğini, bazı ürünlerin ise 4-5 liradan meyve suyu fabrikalarına gönderildiğini açıkladı. Dernek, üretimin devamı için yetkililere acil destek çağrısında bulundu.
Antalya'nın ünlü elması dalında kaldı! Üreticilerden acil yardım çağrısı
Antalya'nın Kaş ilçesinde, kaliteli elma üretimiyle tanınan Gömbe Yaylası'nda üreticiler ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Kaşlılar Derneği Yönetim Kurulu, elma fiyatlarının geçen yıla göre ciddi oranda gerilediğini ve ürünlerin alıcı bulmakta zorlandığını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulundu. Dernek, bazı üreticilerin toplama maliyetini karşılayamadıkları için elmaları ağaçlardan çırparak yere döktüğünü öne sürdü.
ANTALYA'NIN ÜNLÜ ELMASI ARTIK ALICI BULAMIYOR!
Kaş'ın yaklaşık 1200 rakımlı Gömbe Yaylası, kendine özgü iklimi ve su kaynakları sayesinde yetiştirilen elmaların kalitesiyle öne çıkıyor.
Gömbe, Kızılağaç, Yayla Kılınçlı, Sütleğen, Beldibi, Sinekçi, Yayla Çukurbağ, Yeşilbarak, Cemre, Yayla Bayındır ve Yuvacık mahallelerini kapsayan yaklaşık 10 bin dekarlık alanda elma üretimi gerçekleştiriliyor.
Kaşlılar Derneği, geçmiş yıllarda başta Arap ülkeleri ve Orta Doğu olmak üzere yurt dışına ihraç edilen Gömbe elmasının bugün iç piyasada dahi alıcı bulmakta zorlandığını açıkladı.
40 LİRALIK ELMA 15 LİRAYA KADAR GERİLEDİ!
Derneğin açıklamasına göre, geçen yıl kilogramı 30-40 lira arasında alıcı bulan birinci kalite Gömbe elması, bu yıl 15-20 lira seviyesine geriledi.
Üreticilerin artan maliyetlere rağmen ürünlerini değerinde satamadığı belirtilen açıklamada, bu fiyatlardan bile bahçelere girerek ürün alacak tüccar bulmakta güçlük çekildiği ifade edildi.
ÜRETİCİ AĞAÇLARI ÇIRPIYOR! ELMALAR YERE DÖKÜLÜYOR
Mazot, gübre, ilaç, sulama, soğuk hava deposu ve işçilik giderlerindeki artışın üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Kaşlılar Derneği, sofralık kalitedeki elmaların bir bölümünün meyve suyu fabrikalarına gönderildiğini bildirdi.
Açıklamada, fabrikalara gönderilen elmaların kilogramının 4-5 liraya kadar düştüğü belirtilerek, toplama maliyetini karşılayamayan bazı çiftçilerin ürünlerini tek tek hasat etmek yerine ağaçları çırpmak zorunda kaldığı savunuldu.
Dernek, yaşananları hem üreticinin emeği hem de ülke ekonomisi açısından ciddi bir kayıp olarak değerlendirdi.
KAŞLILAR DERNEĞİNDEN ÇAĞRI: "GÖMBE YAYLASI'NDA YANGIN VAR!"
Gömbe Yaylası'ndaki üreticilerin yaşadığı sıkıntıları kamuoyuna duyurmak amacıyla açıklama yapan Kaşlılar Derneği Yönetim Kurulu, "Gömbe Yaylası'ndaki binlerce üretici ailemizin çaresiz çığlığını kamuoyuna duyurmayı bir görev addediyoruz. Buradan ülkeyi yönetenlere, Tarım ve Orman Bakanlığı'na ve tüm yetkililere sesleniyoruz: Gömbe Yaylası'nda yangın var!" diyerek yetkilileri göreve davet etti.
ÜRETİCİ İÇİN ÜÇ ACİL TALEP!
Kaşlılar Derneği, elma üretiminin sürdürülebilmesi için üç temel talepte bulundu.
Dernek, üreticinin elindeki ürünlerin dalında kalmaması amacıyla taban fiyat belirlenmesini ve acil alım müdahalelerinin devreye sokulmasını istedi.
Gömbe elmasının yeniden dış pazarlara ulaştırılması için ihracat kanallarının açılması, bürokratik engellerin kaldırılması ve lojistik destek sağlanması talep edildi.
Ayrıca yükselen üretim maliyetlerine karşı çiftçilere doğrudan ekonomik destek paketleri açıklanması çağrısında bulunuldu.
"ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELECEK"
Kaşlılar Derneği, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde gelecek yıllarda Gömbe Yaylası'nda elma üretiminin ciddi ölçüde azalabileceği uyarısında bulundu.
Borç yükü altında kalan çiftçilerin üretimden çekilmek ve bahçelerini sökmek zorunda kalabileceği belirtilen açıklamada, bunun bölgenin tarımsal geleceğini tehdit ettiği savunuldu.
Dernek, açıklamasını şu çağrıyla tamamladı: "Çiftçimiz toprağına küsmeden, bahçelerimiz kurumadan önce hemen şimdi harekete geçilmelidir!"


Benzer Haberler
Antalya'nın ünlü elması dalında kaldı! Üreticilerden acil yardım çağrısı
Antalya'nın Mavi Bayraklı Kıyılarında Büyük Alarm! Mikroplastik Tehdidi Turizmi de Vuruyor
ZEYTİNYAĞINDA “HAM HASAT” TUZAĞI!
Turizm'e Bağbozum festivali kazandırılmalı
Kaş’ta Mermer Ocağı İsyanı: Bilirkişi Keşfi İçin Çağrı
Zeytinde rekolte beklentisi yüzde 40 arttı
Kaş’ta yangın mağduru üreticilerden yardım çağrısı: “Fidelerimiz ziyan olmadan sera naylonlarımızı bekliyoruz”
Sabancı Vakfı 17. Sezon Fark Yaratanı Seher Akyol Korunmasına Öncülük ediyor